V BOXITO APRÍL s témou SUMMER ENERGY ste mohli nájsť a ochutnať množstvo zeleninových, ovocných, zdravších a ľahších produktov. Jedným z nich bola aj Podravka zeleninová koreniaca pasta v praktickej tube. V tomto článku vám prinášame tipy na 3 super chutné a ľahké recepty, kde túto pastu môžete ochutnať a uľahčiť si varenie. Ktorý z nich vyskúšate?
Praktický pomocník v kuchyni
Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur obsahuje až 204 g zeleniny. Jednoducho ju vytlačíte z tuby do jedla v takom množstve, v akom práve potrebujete. Pasta obsahuje zeleninu spracovanú šetrným spôsobom, a preto ju môžete s láskou servírovať celej rodine. Pokojne ňou môžete ochutiť rizoto či dusené mäso, použiť ju ako omáčku na cestoviny alebo vyladiť chuť polievky. 1 lyžička pasty nahradí 2 lyžičky čerstvo nakrájanej zeleniny. Výborne sa hodí do letných nátierok alebo ako nátierka samotná, pretože ju netreba tepelne upravovať.
1 Mrkvovo zázvorový krém
Ingrediencie:
trochu čerstvého zázvoru
1 PL oleja
2 strúčiky cesnaku
2 PL Podravka zeleninovej koreniacej pasty
600ml vriacej vody
1PL mascarpone
soľ, korenie
Postup:
Mrkvu ošúpene a nakrájame na malé kúsky. Na panvici zohrejeme olej, pridáme mrkvu a pár minút restujeme. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a najemno nasekaný zázvor. Podlejeme vriacou vodou a priráme Podravka zeleninovú koreniacu pastu. Varíme až dokým nie je mrkva mäkká. Následne ju rozmixujeme. Zmes vrátime do hrnca a pridáme mascarpone na zjemnenie.
2 Zeleninová panvička
Ingrediencie:
1 veľká žltá cibuľa
2 červené papriky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletého koriandra
1 lyžička sladkej papriky
½ lyžičky mletej rasce pálivá paprika podľa chuti
6 stredných paradajok
½ šálky pasírovaných paradajok
1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur
4 vajcia
¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
¼ šálky nasekaných lístkov čerstvej mäty
olivový olej, soľ a čierne korenie
Postup:
Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme cibuľu, červenú papriku, cesnak, Zeleninovú koreniacu pastu, štipku soli a korenia. Za občasného miešania varíme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridáme paradajky. Prikryjeme a necháme dusiť 15 minút. Na záver odkryjeme a ešte chvíľu povaríme, aby zmes zredukovala a zhustla. Dochutíme. Pomocou lyžice urobíme v paradajkovej zmesi 4 priehlbiny (uistíme sa, že sa jamky nedotýkajú). Do každej jamky jemne rozklepneme vajíčko. Znížime teplotu, zakryjeme panvicu a varíme, kým bielka nestuhnú. Odkryjeme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať a mätu. Pre zvýraznenie pikantnej chuti môžeme pridať viac čierneho korenia alebo pálivej papriky. Podávame s teplým pita chlebom alebo chrumkavým pečivom.
3 Pečený zubáč v bylinkovej strúhanke
Ingrediencie – zubáč:
50 g masla
1 šálka (100 g)strúhanky
1 menší zväzok petržlenovej vňate,
1 menší zväzok čerstvej mäty
1/2 citróna
olivový olej soľ
Ingrediencie – omáčka Beurre blanc
1/4 šálky suchého bieleho vína
2 stredne veľké šalotky
1 lyžica crème fraîche (alebo kyslej smotany)
1 balenie (250 g) masla
1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup – zubáč:
Filety zubáča umyjeme, osušíme papierovou utierkou a osolíme. Poukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
Rozpustené maslo zmiešame s posekanými bylinkami, citrónovou šťavou a strúhankou.
Zmes nanesieme na filety, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 10 minút.
Postup – omáčka:
V stredne veľkom hrnci na stredne vysokej teplote privedieme citrónovú šťavu, víno a šalotku do varu. Pokračujeme vo varení zmesi 3 až 5 minút, kým sa zredukuje a mierne zhustne. Pridáme crème fraîche (kyslú smotanu), Zeleninovú koreniacu pastu a varíme ďalšie 2 minúty. Znížime teplotu a pridáme maslo, ktoré sme si nakrájali na menšie kocky. Pridávame ho postupne po 1 kocke a šľaháme, aby sa každý kúsok úplne roztopil skôr, než pridáme ďalší. Keď sa posledná kocka masla roztopí, panvicu odstavíme z ohňa a podľa potreby precedíme šalotku. Omáčku Beurre blanc dochutíme soľou a korením a prelejeme ňou filety upečeného zubáča.